haberiniz olsun

eklenen iceriklerden haberiniz olsun.

12 Ekim 2013 Cumartesi

Facts for Fur and Faux Fur / Kürk veya Suni Kürk Gerçekleri

 Son yıllarda, kürk modasının tekrar gündeme gelmesi pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.


 PETA ' nın başını çektiği hayvan hakları ve hayvanları koruma örgütleri, gerçek kürk ticaretinin etik olmadığı ile ilgili olarak ana akım medya ve sosyal medyada tepkilerini gösterdiler. Ses getiren protestolar toplumun ilgisini çekmek için yeterli oldu. Özellikle Çin ve Doğu Asya'da hayvan çiftliklerinde uygulanan vahşi yöntemlerin medyada gündeme gelmesi kürk satışlarında ciddi azalmalara neden oldu. Sonuçta, kürklerinin kalitesi için çok kötü şartlarda yaşatılan ve acı çekerek öldürülen bir hayvanın kürkünü satın almanın bu vahşiliğe ortak olmak anlamına geldiği kürk severlerin bir çoğu tarafından kabul edildi.


  Bunun bilincinde olan Avrupa ve Amerika'da ki bazı kurumlar çeşitli bölgelerde kürk satışını yasakladı. Bu da kürk ticaretini baltalayan etkenlerden oldu.



 Lakin 1980'li yılların sonuna kadar çok ciddi pazarı olan, lüks ve prestij simgesi haline gelen gerçek kürkler, ne yazık ki günümüzde de hala rağbet görmeye devam ediyor.


 Kar marjının yüksek olması, pek çok tasarımcının gerçek kürk kullanmaya devam etmesi, pek çok müşterinin de gerçek kürk kullanmak istemeleri bu kısır döngüyü meydana getiriyor.
 Aslında Say kanunu ve Keynes teorilerinde olduğu gibi, '' Her arz kendi talebini yaratır'' veya '' Her talep kendi arzını oluşturur. ''


 Bir gerçek var ki kürk kullanılan tasarımların oldukça estetik ve şık görünüyor. Bu şıklığı yakalamak için illa ki hayvan katliamına gerek yok. Şöyle ki; ta 1929 yılında yapay kürk icat edildi. Sentetik liflerden yapılan ve fiyat olarak da oldukça hesaplı olan sahte kürkler 1950'li yıllarda dikkat çekmeye başladı.


 Modadan, dekorasyona pek çok alanda kullanılmaya başlanan, özellikle hayvan çiftliği, ilaçlama, buz depoları ve özel dikiş makineleri gerektirmediği için hem maliyet, hem de hayvan dostu imajından sonra tekstil sektöründe büyük bir pazar oluşturdu.


 Moda dünyasında da Abercombie & Fitch ve American Eagle markaları gençler için yapay kürkten ürünler sunmaya başladı.
 Bunun dışında, başta Stella McCartney olmak üzere Ralph Lauren, Vivienne Westwood, Calvin Klein, Tommy Hilfiger gibi modanın devleri tasarımlarında suni kürkler kullanmaya başladı.
  H&M ve Topshop gibi markalar, suni kürkler sayesinde kürk tasarımları üst sınıf ve lüks imajından sıyırıp sokak modasının bir parçası haline getirdi.
 Fakat yapay kürklerin bu kadar tercih ediliyor olması, masum tekstil ürünü olduğu anlamına gelmiyor. Petrolden üretilip çeşitli kimyasallar kullanılarak üretilmesi çok da sağlıklı bir ürün olmadığının sinyallerini veriyor.


 Sonuç olarak, bu tartışmalar daha devam edecek gibi görünüyor. Ama moda dünyasında ki varlığı hiçbir zaman yok olmayacak gibi.



Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

0 yorum :

Yorum Gönder